Alkoholpolitiske retningslinjer

1 Hvorfor alkoholpolitiske retningslinjer og lovgrunnlag

Omfanget av alkoholrelaterte problemer og skader øker med det totale forbruket av alkohol i samfunnet. Norsk alkoholpolitikk er en folkehelsepolitikk og handler om å forebygge bredt. Helsedirektoratet lanserte våren 2024 at en null-visjon i forbruk er å foretrekke. Helsedirektoratet mener at alkohol uansett mengde er usunt for kroppen. Helsedirektoratet har bestemt at forbruket skal ned 20% innen 2030. Ansvaret for å forvalte lovgivning og virkemidler er fordelt mellom staten og kommunene. Kommunen har ansvar for å utforme en lokalt tilpasset alkoholpolitikk blant annet gjennom behandling av bevillingssøknader, veiledning til salgs- og skjenkebransjen, fastsetting av salgs- og skjenketider, gjennomføring og oppfølging av kontroller og sanksjoner. 


Alkoholloven setter rammene for hvordan alkoholpolitikken skal forvaltes, og kommunen har mulighet til å utforme egen alkoholpolitikk innenfor disse rammene. Kommunen har etter § 1-7d i alkoholloven plikt til å utarbeide en alkoholpolitisk handlingsplan.  Loven sier ikke noe om hva planen skal inneholde, men planen bør angi de alkoholpolitiske mål kommunen legger til grunn og hvordan disse målene skal nås.  


De alkoholpolitiske retningslinjene skal etter alkoholloven, tas opp til rullering etter hvert kommunevalg. Trysil kommune sine retningslinjer har til hensikt å legge til rette for en fornuftig og forsvarlig alkoholpolitikk som ivaretar alkohollovens formål.


Enkelte bestemmelser i alkoholloven har andre formål en rent alkoholpolitiske, og dette er formål som å hindre økonomisk kriminalitet, narkotikaomsetning og diskriminering. 


De alkoholpolitiske retningslinjene skal være kommunens styringsdokument for forvaltning av alkoholpolitikken. De skal også være et viktig verktøy for næringas håndheving av alkohollovens bestemmelser.

Til toppen