Denne saken skulle egentlig opp til behandling i formannskapet 15.10.2024. Den ble da utsatt pga. tidsrammen for møtet. Den ble på nytt utsatt av formannskapet den 28.10.2024 med følgende vedtak: «Saken utsettes til neste møte i formannskapet i påvente av orienteringer som blir gitt på VA-dagen for kommunestyret som vil kunne berøre noen av problemstillingene i denne saken.»
Siden det har gått litt tid siden saken ble skrevet og fordi det har kommet opp noen spørsmål når utsettelsesvedtaket ble diskutert, så ønsker kommunedirektøren å legge til noen opplysninger.
Kostnadsfordeling: Kommunedirektøren anbefaler en kostnadsdeling som innebærer at kommunen dekker 50 % og de private 50 %. Dette er en fordeling de private støtter. Dette innebærer av beløpet som eventuelt bevilges endres fra inntil 1,5 mill. kr til 750 000 kr. Beløpet belastes ikke selvkost.
Å eventuelt overta noe med en negativ økonomisk konsekvens:
Det ble nevnt noe om at kommunen neppe ville overta noe som ville ha en negativ økonomisk konsekvens for oss eller innbyggerne (pga. gebyrer). Kommunedirektøren kan allerede nå, før utredningen er gjennomført, signalisere at en eventuell overtakelse av mange år gamle avløpsnett høyst sannsynlig vil ha en negativ økonomisk konsekvens. At kommunedirektøren til tross for dette anbefaler en utredning skyldes at avløp (og vann) er samfunnskritiske funksjoner som det er gode grunner til at det offentlige bør drifte og ha kontroll på. Det er også kommunen som mottar gebyrinntektene fra abonnentene og det er forståelig at de private avløpseierne derfor forventer en form for refusjon for sin drift og sine investeringer. Om denne refusjonen blir høy, slik kommunen opplevde at den ble før avtalen ble sagt opp, så kan det være mer effektivt å drifte i egen regi. I tillegg virker det sannsynlig at en felles driftsorganisasjon, kontra dagens tre, vil kunne gi effektiviseringspotensial.
Som nevnt i saken anser kommunedirektøren det som urealistisk at vi kan stille krav om at de private avløpsnettene oppgraderes til å dekke dagens standard fullt ut. Det er lange ledningsnett og med varierende alder, og dette vil derfor være et økonomisk løft som det ikke er realistisk at de private vil ta.
Likebehandling – hvordan er lignende saker behandlet tidligere:
Det er en forskjell i å overta nye og gamle anlegg. Ved overtakelse av nye anlegg vil det være et selvsagt krav at anlegget følger dagens standarder. Dette er grunnen til at kommunen har takket både ja og nei til å overta mindre private anlegg de siste årene. Sett i etterpåklokskapens lys så burde kanskje kommunen da utbyggingen i Trysilfjellet startet ha satt krav om at de private utbyggerne bygde avløpsnett som kostnadsfritt ble overdratt kommunen for videre drift. Dette er en svært vanlig løsning og noe som anbefales av sentrale myndigheter. Blant annet sa Statsforvalteren i Innlandet følgende på kommunestyrets VA-dag den 29.10.2024: «Vi forventer at nye hytte- nærings- og boligområder etableres med felles vann- og avløpsløsninger, og at kommunen står for eierskap, drift og vedlikehold av nye renseanlegg over 50 pe.»
Utredning som nå skal gjøres vil fortelle oss noe om standarden på nettet og hvilke kostnader som ligger foran oss knyttet til både drift og investering. Så selv om man ikke krever en full oppgradering til dagens standard, så kan det f.eks. være aktuell å kreve enkelte oppgraderinger, eller penger med, som betingelse for en eventuell overtakelse.
Likebehandling – hva med andre private avløpsnett:
Kommunedirektøren ønsker også å understreke at selv om utredningen nå i første omgang gjelder de to største private avløpsnettene så vil selvfølgelig den løsningen man vedtar etter utredningen også gjelde andre private avløpsnett av en viss størrelse.
Hva med utredning for å overta ansvaret for vann:
Vann og avløp henger tett sammen. I mange tilfeller ligger vann- og avløpsrør i samme grøft. Om man skulle ende på at det er hensiktsmessig med en overtakelse eller en felles organisering av avløp, så er det naturlig å gjøre en vurdering på vann også. Kommunedirektøren anbefaler imidlertid å gjennomføre utredningen på avløp før man tar opp det som gjelder vann