7 av de 11 nye miljøfyrtårnene møtte opp i kommunestyret og fikk diplom og stående applaus av politikerne. Fra venstre: HR-leder Lasse Bolstad på vegne av Trysil rådhus, Espen Øverby og Erlend Hagen fra Minel Land Elektriske AS Trysil, Elisabeth Sakrisson på vegne av Villa Fregn, Pontus Åkesson fra Fageråsen Hytteområde AS, Paul Arne Finneid fra Accountor Trysil AS, Lars Heggbrenna fra Erland Svingen Maskin AS og Jonatan Kirkegaard fra Gla'snekkern AS.
Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
Nå er 46 bedrifter og virksomheter i Trysil sertifisert som Miljøfyrtårn, sa ordfører Turid Backe-Viken da hun delte ut diplomer til de sju som møtte opp i kommunestyrets julemøte.
Miljøfyrtårnene
Ordføreren presenterte de nye miljøfyrtårnene slik:
- Accountor Trysil
Leverer tjenester innen regnskap, lønn, inkasso, rekruttering og rådgivning.
- Erland Svingen Maskin AS
Maskinentreprenør som gjør alt innen grunnarbeid for tomter til hus, hytter, tilbygg og næringsbygg. De bygger veger og graver vann og avløp, massetransport, snøbrøyting med mer.
- Gla’snekkern AS
Utfører byggeprosjekter, reparasjoner, våtrom, tilbygg og skreddersydde løsninger.
- Trysil rådhus
Administrasjonsbygg for blant annet sentraladministrasjonen, stabs- og støttefunksjoner, sektor for samfunnsutvikling og sektor for oppvekst i Trysil kommune.
- Fageråsen Hytteområde AS
Ansvar for drift av vegnettet i hytteområdet både sommer og vinter. Renovasjon, snørydding av alle parkeringsplasser og veger, samt drift av vannverket som forsyner samtlige hytter og leiligheter inkludert det nye hotellet med vann.
- Minel Land Elektriske AS, Trysil
Tilbyr elektriske installasjoner til privat- og næringsmarkedet i Oslo, Akershus, Østfold og Innlandet. Konsernet består av til sammen 14 selskap fra Otta i nord til Sarpsborg i sør og er nå også etablert i Trysil.
- Villa Fregn
Lite og koselig boutiquehotell i Skåret i Ljørdalen. Egen restaurant med hjemmelaget mat basert på lokale råvarer. Tilbyr overnatting i komfortable rom og hytter.
- Trysil Industrihus AS
Heleid av Trysil kommune og disponerer blant annet cirka 4 000 m2 næringslokaler og har 60 dekar festetomter under kontrakt. Selskapets primærfokus er Mosanden næringspark, men det er også eier/medeier i næringsbygg i sentrum. Selskapet skal utvikle næringseiendom og gi mulighet til de som kommer til, eller vil utvikle ting i Trysil.
- Byggservice Hedmark AS
Utfører alle typer byggetjenester som nybygg, påbygg, forskaling/ringmur, gulvlegging, takarbeid og snekkerarbeid generelt.
- Raven Security AS
Etablert sommeren 2023 og er en sikkerhetsleverandør med hovedkontor i Innlandet fylke. De har i dag over 30 vektere.
- Trysil Elektro AS
El-installatør som leverer tjenester innenfor sterkstrøm, svakstrøm telefoni og dataspredning både for bedriftskunder og privatmarkedet.
De fire siste kan hente sine diplomer på servicetorget i rådhuset.
Miljøfyrtårn-ordningen
Ordføreren beskrev miljøfyrtårn slik da hun gjorde stas på de 11 nye i Trysil:
Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifiseringsordning driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn. Stiftelsen ble opprettet i 2003 av sentrale organisasjoner i næringsliv og offentlig forvaltning.
Miljøfyrtårn er et anerkjent og effektivt verktøy for sertifisering og miljøledelse som hjelper virksomheter å lykkes med grønn omstilling.
Gjennom et digitalt system får virksomheter konkrete verktøy for å jobbe målrettet med å forbedre sine miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Det gir virksomheter gode forutsetninger for å bidra til å oppnå flere av FNs bærekraftmål.
Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.
Virksomhetene sertifiseres for tre år om gangen og må for å fornye sertifikatet hvert 3. år. Et krav er også at de innen 1. april hvert år skal levere en klima- og miljørapport for foregående år. Der skal de redegjøre for oppnådde resultater foregående år i henhold til virksomhetens mål og lage en handlingsplan for det kommende året.
Flere enn 11 200 virksomheter i Norge, hvorav 878 i Innlandet, er nå sertifisert som Miljøfyrtårn – fra små og mellomstore enkeltvirksomheter til store konsern og kommuner. Med tilpassede kriterier for en rekke ulike bransjer gjør Miljøfyrtårn at bærekraft blir både konkret og lønnsomt.
Miljøfyrtårn-sertifisering er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp og godkjent som miljødokumentasjon i anbudskonkurranser.