Fagleder byggesak Bjørn Helge Kristiansen og avdelingsleder for bygg- og geodataavdelingen Rune Møller Poulsen synes det er flott at mange vil flytte på hytta i Trysil, men minner om at saksbehandlinga tar tid.
Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
Regjeringens strømstøtteordning omfatter ikke fritidsboliger, men derimot både primær- og sekundærboliger. Det gjør at mange søker om å få flytte på hytta som da blir primærbolig. Ett av vilkårene for å få innvilget søknaden, er at man melder flytting i Folkeregisteret. Beholder de boligen på adressen de flytter fra, blir den sekundærbolig.
Rekordmange søknader
- I fjor og så langt i år har 39 søkt om å få bo på hytta, 32 av dem etter 1. august i fjor Til sammenlikning innvilget vi 31 slike søknader i sjuårsperioden 2014-2021, sier avdelingsleder på bygg- og geodataavdelingen Rune Møller Poulsen.
Det var i 2014 da kommunestyret vedtok kommuneplanens arealdel, at de vedtok å åpne for søknader om midlertidig bruksendring fra fritidsbolig til bolig i Trysil. Før var det gratis, men nå er saksbehandlingsgebyret på 5 000 kroner.
Kronologisk kø
Byggesaksavdelingen i Trysil kommune har mange byggesaker under behandling - og noen på vent.
- Det er flott at folk vil flytte til Trysil! Men for å gjøre det rettferdig for alle, må vi behandle alle søknader i den rekkefølgen de kommer inn - uavhengig av hva det søkes om. Så søknadene om midlertidig bruksendring fra fritidsbolig til bolig havner også i den vanlige, kronologiske køa og blir behandlet så fort de kommer øverst i bunken, sier fagleder byggesak Bjørn Helge Kristiansen.
12 ukers behandlingsfrist
Skal man flytte på hytta, er det ikke nok å søke om dispensasjon. Siden man endrer bruken fra fritidsformål til boligformål, må det også søkes om midlertidig bruksendring etter plan- og bygningsloven. Dispensasjonssøknaden gjør at kommunen har 12 uker på seg til å ferdigbehandle disse søknadene.
- Vi klarer nok å holde oss innenfor den fristen, men vi ber om forståelse for at det vil ta noe tid før søknadene er ferdigbehandlet, sier Bjørn Helge.
Sørg for komplett søknad
For at saksbehandlinga skal gå raskest mulig, er det viktig at søknadene som kommer inn, er komplette. 12-ukers fristen begynner ikke å løpe før vi har mottatt all nødvendig dokumentasjon. Sjekk kravene nederst på sida her.
- Ett-trinns søknader er omfattende og kompliserte og krever i utgangspunktet ansvarlige foretak. Man kan selvfølgelig søke som selvbygger, men det vil kreve at man setter seg inn i aktuell lov og forskrift. Erfaringen med søknadene som kommer inn nå, gjør at vi anbefaler å sette bort søkerfunksjonen til et foretak med relevant kompetanse, sier Rune.
Her er kravene
Når man skal ta i bruk en bygning til noe annet enn den er godkjent som, for eksempel når fritidsbolig skal brukes som bolig, må det søkes om bruksendring. Dette er en byggesøknad med krav om ansvarlige foretak, og dette må sendes inn uavhengig av om det skal gjøres fysiske arbeider på bygningen. Kommunen åpner ikke for permanent bruksendring i regulerte hytteområder, og det må i slike tilfeller søkes om midlertidig bruksendring. Tillatelsen knyttes til eier så lenge eier har sin folkeregistrerte adresse på eiendommen. Dersom eier flytter, selger eller faller fra, vil tillatelsen automatisk utgå og bygget vil fortsatt være en fritidsbolig.
De fleste fritidsboligene i kommunen ligger i områder regulert for fritidsbebyggelse. Det vil i slike tilfeller derfor også være behov for midlertidig dispensasjon fra arealformålet i reguleringsplanen for å kunne bo i disse områdene. Dispensasjon gis kun midlertidig, og knyttes til eier på samme måte som nevnt over. Dispensasjonssøknaden må være begrunnet, og du må sende nabovarsel til berørte naboer.
Tillatelse til å bo på hytta gis kun til eiere/hjemmelshavere, og det er dermed ikke anledning for andre å søke om å bo på din eiendom. Et av vilkårene for tillatelsen er at man melder adresseendring i Folkeregisteret til eiendommen.
Du må altså søke om både midlertidig bruksendring og midlertidig dispensasjon.
Og:
- Hovedhytta må ha innlagt vann.
- Avløpsløsningen må tilfredsstille kravene til helårsbolig.
- Atkomsten må brøytes om vinteren.
- Trygg skoleveg skal vektlegges.
- Om hytta ligger innenfor en bomveg, skal nødvendige offentlige instanser som utrykningsetater og hjemmetjeneste ha gratis tilgang til nøkkel e.l.
- Du må dokumentere at radonkonsentrasjonen - målt etter Strålevernets prosedyrer - er innenfor grenseverdiene.
- Om hytta ligger i hyttefelt, skal du bruke hytterenovasjonsordningen, men betale renovasjonsavgift som helårsbolig.
Om hytta ligger langs vanlige tømmeruter for avfall, skal du bruke den vanlige renovasjonsordningen for helårsboliger.
Du må selv kontakte Sør-Østerdal interkommunale renovasjonsselskap (SØIR) for å ordne dette - og ev. Fageråsen Hytteområde AS for områdene på nordsida av Trysilfjellet, eller Trysilfjell Utmarkslag SA for områdene på sørsida av Trysilfjellet.
- Økt behov for feiing må du kontakte Midt-Hedmark brann og redningsvesen IKS om.
- Hvis søknaden din blir innvilget, må du melde adresseendring til Trysil i Folkeregisteret.
Behandling av søknaden koster 5 000 kroner. Det kan også hende at du får utgifter til oppgradering dersom hytta ikke tilfredsstiller kravene til helårsbolig.
Du må sende inn alle skjemaene under her siden midlertidig bruksendring av bygning krever byggesøknad, selv om man ikke skal gjøre fysiske arbeider på bygget.
Du må altså benytte disse skjemaene:
- Søknad om dispensasjon
- Søknad om tillatelse til tiltak
- Denne krever foretak som kan gis ansvarsrett for søknad, prosjektering og utførelse. Det går an å søke som selvbygger. Da må du i tilfelle også fylle i Søknad om personlig ansvarsrett som selvbygger av egen bolig eller fritidsbolig.
- Nabovarsel. Du skal fylle i tre skjemaer: Nabovarsel, Opplysninger gitt i nabovarsel (husk å krysse av for dispensasjon fra arealplaner) og Kvittering for nabovarsel.
Synes du dette virker komplisert, kan du kontakte oss for en forhåndskonferanse.
- Sjekk også ut veileder og sjekkliste for søknad om avvik fra tekniske krav og send ev. inn denne, fordi:
Når man skal ta i bruk en bygning til noe annet enn den er godkjent som, for eksempel når fritidsbolig skal brukes som bolig, må det søkes om bruksendring. Når man søker om slik bruksendring vil alle dagens krav til boligstandard slå inn. I og med at det er en del andre tekniske krav til en bolig enn for fritidsboliger, vil de aller fleste fritidsboliger ikke fullt ut oppfylle de tekniske kravene som gjelder for helårsboliger.
Det er i plan- og bygningsloven § 31-2 gitt anledning til å søke om fravik fra tekniske krav ved bruksendring av eksisterende bygninger. Vi viser derfor til en veileder utarbeidet av Norsk Kommunalteknisk Forening, der det vises til aktuelle deler av regelverket. Her følger også en sjekkliste over hvilke tekniske krav som må vurderes.
Sjekklisten i veilederen kan benyttes som dokumentasjon til kommunen for å tydeliggjøre hvilke tekniske krav man eventuelt søker fritak fra i det enkelte tilfelle. Dette må sendes inn sammen med søknaden til kommunen. Trenger du bistand for å gjøre en slik vurdering må du ta kontakt med et kvalifisert foretak.
Skjemaer:
Søknad om dispensasjon (digital)
Søknad om dispensasjon - til utskrift (PDF, 59 kB)
Søknad om tillatelse til tiltak
Søknad om personlig ansvarsrett som selvbygger av egen bolig eller fritidsbolig
Nabovarsel
Opplysninger gitt i nabovarsel
Kvittering for nabovarsel
Veileder og sjekkliste for søknad om avvik fra tekniske krav (PDF, 752 kB)
Tiltaket faller inn under bestemmelsene i plan- og bygningsloven som sier at søknader skal behandles innen 12 uker. Tida starter når vi har mottatt komplett søknad.
Hvis du får et positivt vedtak om midlertidig dispensasjon, må du sende oss dokumentasjon på at vilkårene vi setter, er oppfylt og søke om ferdigattest.
Ja, hvis du får avslag eller synes vilkårene er urimelige, kan du klage.
Vi vil da vurdere søknaden en gang til. Dersom vi ikke endrer vedtaket, vil klagen bli politisk behandlet i hovedutvalg for drift og forvaltning som fatter endelig vedtak.
Gå til klageskjema
Du kan også sende klagen til postmottak@trysil.kommune.no.