Bjønnsstugua er sommeråpen

Vaffelstua på flomvollen er sommeråpen hver dag kl. 11-16 fra og med lørdag 22. juni til og med søndag 18. august.

Folk ved benker og bord utenfor gammel bygning på elvekanten - Klikk for stort bildeKaffe, vafler, brus og is smaker ekstra godt en solrik dag ved bredden av Trysilelva - eller inne i Bjønnsstugua uansett vær. Anne N. Sætre, Trysil kommune

- Menyen har vært populær de årene Bjønnsstugua har vært sommeråpen, så vi fortsetter med vafler, kaker, kaffe, brus og is og kanskje litt til, sier kultur- og idrettskonsulent Malin Jonsson.

Vertene de ulike ukene

Åtte lag og foreninger skal være vertskap på Bjønnsstugua i sommer:

  • 22.-30. juni: Trysil Soroptimistklubb
  • 1.-7. juli: Norsk Forbund for Utviklingshemmede Trysil og Engerdal 
  • 8.-14. juli: Kopparleden Teaterlag
  • 15.-21 juli: Fortidsminneforeningen Trysil og Engerdal lokallag 
  • 22.-28. juli: Grambolia Vel 
  • 29. juli-4. august: Trysil Husflidslag 
  • 5.-11. august: Filadelfia Trysil 
  • 12.-18. august: Trysil historie- og museumslag

Husets historie

Hilding Sponberg har laget et informasjonsskriv om Bjønnsstugua:

De første brukerne på Bjønns er registrert på 1650-tallet. Garden lå vest for Nordre Bæk – Dunkers, i nærheten av der Bjønnsstugua nå ligger.
I 1750 ble garden delt, og hundre år senere ble resten av eiendommen i Innbygda lagt inn under Løkja og Søndre Bæk.
Garden har, så vidt en vet, aldri hatt noen bruker som heter Bjørn, men det har bodd to her som het Bjørnsen, og garden har antagelig fått navn etter en av dem. Den første av dem, Per Bjørnsen Hagen, var bruker her fra siste del av 1600-tallet.

Bygd i 1816-1820

I dag er alle spor etter gamle Bjønns borte, med unntak av huset som ligger på elvekanten. Bjønnsstugua er en «akershusisk» hustype; et hus i en etasje med inngang rett inn i stuerommet og en avpanelt kove. Skilleveggen er senere fjernet. Alderen på bygningen har medført mange spekulasjoner. Først og fremst har det vært bolig, men i mer «moderne tid» er bygningen benyttet til rekreasjon og hygge.

I 2019 foretok Hilding Sponberg og Bo Hansson dendrokronologiske analyser av boreprøver fra mange stokker i bygningen. De fleste prøvene viser hoggeår i perioden 1810 – 1816. Men også bl.a. en prøve som viser hoggeår på slutten av 1870-tallet. Det betyr at Bjønnstuggua må være satt opp mellom 1816 og 1820. Senere kan den ha blitt flyttet eller restaurert rundt 1880.

Bryggerhus og peisestue

Bjønns ble etter hvert delt. Bl.a. er Løkja fradelt Bjønns og Bjønnsstugua fulgte da med. I 1850-åra ble stuggua brukt som bryggerhus, og et tilbygd vedskjul sto til rundt 1900.

Mens Løkja var apotek og apotekerbolig fra 1917, ble Bjønnsstugua brukt som peisestue ved selskapelige anledninger. Einar Buflod kjøpte Løkja i 1947 og hadde kjøttforretning der.  Da han utvandret til Amerika i 1961, solgte han Løkja, men beholdt Bjønnsstugua. Etter Einars død ga etterkommerne i Amerika stuggua til Trysil historie- og museumslag for oppsetting på Trysil bygdetun. Der var det ikke plass og den ble stående til flomvollen skulle bygges i 2005. Bjønnsstugua ble da tatt ned for restaurering. Stuggua ble satt opp igjen i 2008, 70 meter lengre sør, på utsiden av flomvollen litt nord for der Gundersensaga i sin tid lå. I 2018 har stuggua blitt satt i stand innvendig, med bl.a. elektrisk anlegg, slik at frivillige lag og foreninger kan få drive vaffelstue her.

Kilder:
Trysilboka bind II
Trysilboka bind IX,1
Innbygda – et miljø med tradisjoner
Kulturminneløypa – gamle bygninger i Trysil sentrum
Brev fra Sven Pettersen datert 04.04.2018

Kontakt oss

Malin Jonsson
Kultur- og idrettskonsulent
Kulturavdelingen
E-post
Telefon 48 88 18 46
Til toppen