Kos i kaffekroken med Stina Andreassen, Turid Backe-Viken, Harry Westad, Ingrid Beate Jonsson, Hilde Elisabeth Karlsen, Leif Øverås, Kjell Løvbrenna og Ingrid Gløtheim.
Anja Holmøy Aamold, Trysil kommune
Vi kunne ikke være på Slettås uten å besøke selve samlingspunktet i bygda - Nærbutikken Slettås handelslag!
Varer og treffpunkt
Her ble vi tatt varmt imot og fikk servert kaffe av daglig leder Ingvild Gløtheim. I nærbutikken får du egentlig det meste du trenger av både mat og drikke. Her kan du få kjøpt lokal mat både fra Bryn gårdsmeieri og fra Bakken Øvre. Butikken selger også blomster, fiskekort og medisiner. Her kan du tippe, få varene hjemkjørt eller rett og slett sette deg i kaffekroken i lag med andre. I kaffekroken har de et lite lokalt husflids- og bokutsalg.
Liv laga
Coop la ned drifta av butikken i 2002, men allerede uka etter åpnet folket i grenda butikken som eiere selv. Mye blir gjort på dugnad. I høst ble det satt opp et overbygg over inngangen, så nå er det slutt på snømåking og glatt trapp.
Kundegruppene
Slettåsinga er flinke til å bruke butikken sin. I tillegg har butikken kunder som kommer på ski fra Fageråsen, og flere som skal til Osen for å bade stikker innom. Svesætra selger mat som er kjøpt inn på nærbutikken, og elgjaktlagene er trofaste kunder.
Økonomien
Ingvild ønsker seg likevel litt bedre omsetning for å få økonomien i balanse. De beste årene var under koronapandemien i 2020 og 2021. Butikken ligger akkurat litt for nære til butikkene i Osen og i Jordet for å få servicestøtte etter Merkurs retningslinjer. Her er minimumskravet 20 kilometer.
Investeringsstøtte kan de få ettersom kravet er minimum 10 kilometer. Og det hjelper litt med tanke på at en kjøledisk koster det samme uansett hvor butikken ligger. Investeringer og oppgraderinger er uansett tunge å bære for nærbutikken.
Veldig positivt med tilflytting
I det siste har kundegrunnlaget gått opp med hyggelig tilflytting til grenda. To familier med to barn hver har flyttet til Slettås. Det er gledelig og fortsatt er det to tomter ledige på Kaklestripa - så her er det plass til flere. Per i dag står ingen hus tomme, men noen brukes som fritidsbolig.
Og når Ingvild ikke er i butikken, finner du henne trolig i tråkkemaskina når hun kjører skiløypa opp til Fageråsen!
Slettås vel og Slettås samfunnshus
Rundt kaffebordet traff vi også leder for Slettås vel og Slettås samfunnshus, nemlig Harry Westad. For veler og samfunnshuset er Slettåsdaga, basar og middagssalg i påsken de største inntektskildene. Slettåsdaga gir alene omtrent 100 000 kroner i inntekt per år. En annen god inntekt til velet er dugnadsjobbingen under Birken, både sommer og vinter.
Samfunnshuset har en del utleie til selskap og til ungdommer som kjører på ski i Trysilfjellet. De har bra kontroll på økonomien, særlig er det gunstig at strømprisene har blitt litt lavere igjen.
Slettås idrettslag
I kaffekroken treffer vi også leder for grendas idrettslag Ingrid Beate Jonsson. Hun leder rundt 90 medlemmer og har ansvar for å bemanne serveringen på Svesætra og arrangere skirenn. En av idrettslagets beste inntektskilder er dugnadsjobbingen på Trysilrypa.
Idrettslaget har et eget treningsrom for medlemmene sine i samfunnshuset, som etter det vi forstod, blir flittig brukt.
Andre lag og foreninger
Slettås har flere frivillige lag og foreninger som Trysils eneste 4H - Jerven 4H, helseklubben, eldreforeningen, sangkafé med mer.
Tusen takk for et koselig stopp på Slettås!