Hele gjengen samlet. Fra venstre Turid Backe-Viken, Nils Ola Lutnæs, Ola Grønnæss, Anja Holmøy Aamold, Morten O. Lutnæs og bak i førerhuset sitter lærling Sigurd Røberg.
Simon Lutnæs
Næringssjefen oppsummer besøket slik:
I tillegg til Trysil kommuneskogers egne skogsmaskiner er det tre skogsentreprenører i Trysil kommune; Grønnæss AS, Vidar Kjernåsen og Varli AS.
På hogst i Søre
På vår rundtur i Søre Trysil ble vi med skogbrukssjef Morten O. Lutnæs til området der Grønnæss AS hogger nå. Her traff vi eier og daglig leder Ola Grønnæss, sjåfør Nils Ole Lutnæs og lærling Sigurd Røberg. Og Ola og Nils Ole har jobbet sammen i skogen helt siden de var ungdommer.
Ny lassbærer
Dagen før vårt besøk hadde nyinnkjøpt lassbærermaskin blitt levert, så det var god stemning i gjengen. Firmaet har nå to nye maskiner til en samlet innkjøpspris på over 10 millioner kroner. Nils Ole er den heldige sjåføren som nå har fått splitter ny redskap å traktere.
Avansert teknologi
Vi fikk selvsagt se hvordan nymaskina virket - og dette er jo rett og slett en datamaskin. Nils Ole forklarte kartet og hvordan prikker i forskjellige farger beskriver hvilken type virkessortiment hogstmaskina har lagt fra seg. I tillegg blir det også opplyst om det er gran, furu eller bjørk. På denne måten går sorteringen og utkjøringen raskere.
Komfortabelt
Inne i maskina er det en varm, fin og stille arbeidsplass med innesko, god stol, radio i taket og telefon på øret. Det har vært en stor utvikling på ergonomi de siste årene, og sjåførhytta fjører i alle retninger og tar av for støt fra ujevnt underlag. Maskina er allerede varm når arbeidsdagen starter, og ofte trenger heller ikke sjåføren å gå ut maskina før arbeidsdagen er slutt.
Utvikling
Det var annerledes før når man trengte å ha med både strømaggregat og sveiseutstyr for å få reparert utstyret. Heldigvis har kvaliteten på utstyret blitt mye bedre, og slik må det være ettersom kostnadene på maskiner har økt voldsomt i samme periode.
- Det må produseres og maskinene må gå hele tiden, forklarer Ola Grønnæss.
Miljø i fokus
Miljøfokuset i alle ledd i skogbruket har økt mye de siste tiårene. Hogstmaskinen starter kl. 6 og kjører i dag to skift, og lassbæreren kjører ett skift. En lassbærer kjører nå daglig omtrent det en mann brukte en måned på å hugge manuelt i gamledager. Dagens hogstmaskiner avvirker fra 30 til 50 000 kubikk per år, alt etter hvor mye som er tynningshogst og hvor mye som er sluttavvirkning.
Lærlingen
Det vil nok ta enda litt tid før lærling Sigurd er på dette nivået, men han er allerede på god veg. Sigurd satt ny personlig rekord her om dagen med hele 104 kubikk på en dag. Målet er å slå sjefens 188 kubikk per 3,5 timer. Ved å være litt på hugget (bokstavelig talt) og fortsatt få gode instruksjoner av Ola, vil progresjonen garantert være god. Sigurd trives veldig godt og lærer noe nytt hver dag. Han spurte om læreplass hos Grønnæss AS allerede i fjor sommer og startet nå i høst. Sigurd er den tredje lærlingen bedriften har, og Ola ser viktigheten av å utdanne folk i bransjen.
- Forrige lærling gikk ut med toppkarakter, forteller en stolt leder.
Gravemaskinføreren
I tillegg til de tre ansatte vi hilste på, er Hans Ole Lyseggen ansatt i firmaet som gravemaskinfører for markberedning og sporskadearbeid. Ifølge skogbrukssjefen er Hans Ole en meget dyktig og anerkjent fagmann med høy kompetanse. Hans Ole er blitt brukt både av Statsforvalteren og Skogkurs i instruksjonsvideoer for markberedning med gravemaskin, og han bereder i snitt 2,5 dekar i timen. Dette er på et meget høyt nivå og er dermed også med på å holde kostnadene nede. Ikke rart sjefen er stolt over mannskapet sitt.
Mye å gjøre
Grønnæss AS har de fleste oppdragene i Søre Trysil, og de ansatte har sjelden mer enn 30 minutter reiseveg til jobb. Høye tømmerpriser i dagens marked gjør at mange vil hogge og dermed er det god tilgang på oppdrag. Grønnæss AS hogger for Glommen Mjøsen, og det samme gjør også Varli AS. Ellers hogger skogsentreprenørene for ulike tømmerkjøpere som Nortømmer, Statskog, SB Skog og Stora Enso. I Trysil kommune hogges det i snitt mellom 280-300 000 kubikk per år. Dette er en god andre plass etter Elverum kommune som er størst i Norge på skogsavvirkning for salg.
Tusen takk for oss og for imponerende demonstrasjon av både hogstmaskin og ny lassbærer!