Tilkoplingsstopp på Innbygda renseanlegg

Rensekapasiteten på Innbygda renseanlegg er sprengt. Trysil kommune har derfor innført tilkoplingsstopp.

Inne på Innbygda renseanlegg - Klikk for stort bildeInnbygda renseanlegg har en kapasitet på 24 000 personekvivalenter, som tilsvarer forurensinga 24 000 personer produserer. Kapasiteten er sprengt. Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Det betyr at ingen nye bygg som skal ha innlagt vann og som skal koples til Innbygda renseanlegg, får kople seg på dersom de ikke allerede har fått byggetillatelse.

Brudd på forskrift

- 23 ganger i fjor og 19 ganger så langt i år har vi overskredet dimensjonert kapasitet på renseanlegget. Noen ganger har det ført til at avløp har gått i overløp. Da går avløpsvannet uten fullverdig rensing ut i Trysilelva. Det er brudd på forurensningsforskriften, og det kan ikke fortsette. Vi må derfor innføre tilkoplingsstopp til renseanlegget er utbygd. Det vil ta noen år, men vi kommer til å gjøre alt vi kan for at det skal gå så fort som overhodet mulig, og se om det er mulig å finne midlertidige løsninger, sier kommunalsjef i sektor for samfunnsutvikling Bente Hagen. 

Fått byggetillatelse?

Hun presiserer at alle som sokner til Innbygda renseanlegg og som har fått byggetillatelse fram til nå, vil få kople seg på etter søknad. Det vil også tiltak det søkes om som erstatter bygg som allerede er tilkoplet, vel å merke i 1:1-forhold.

- Det siste prosjektet vi har godkjent for tilkopling til Innbygda renseanlegg før utvidelsen er ferdig, er Høyd i Fageråsen, sier Bente og beklager situasjonen som har tvunget seg fram og som vil være svært uheldig for mange i Trysil - f.eks. utbyggere, privat næringsliv og privatpersoner.

Ikke byggestopp

Tilkoplingsstoppen betyr ifølge kommunalsjefen ikke byggestopp.

- Vi må si nei til tilkopling til Innbygda renseanlegg til alle nye som søker om byggetillatelse framover, i verste fall i 4-5 år, men utbyggere kan ordne seg med midlertidige løsninger som de i tilfelle må finansiere og få godkjent selv. Det ble f.eks. gjort ved et leilighetsbygg i Trysilfjellet da vi bygde dagens renseanlegg, sier hun og legger til at administrasjonen vil jobbe hardt for å finne alternative løsninger i påvente av at renseanlegget er utbygd. 

Kan søke om byggetillatelse

Avdelingsleder på bygg- og geodataavdelingen Hans Martin Aas sier at planlagte utbygginger ikke nødvendigvis trenger å bli lagt helt på is i påvente av at renseanlegget er ferdig utbygd.

- Før kommunen godkjenner at en bygning blir bygd eller tatt i bruk til opphold for mennesker eller dyr, krever plan- og bygningsloven § 27-1 at det er forsvarlig adgang til hygienisk betryggende og tilstrekkelig drikkevann samt slokkevann. Ved opprettelse eller endring av eiendom til bebyggelse eller oppføring av bygning, skal også bortleding av avløpsvann være sikret i samsvar med forurensningsloven i henhold til plan- og bygningsloven § 27-2, sier han, men legger til:

- Søker må oppgi i søknaden hvordan de skal sikre bortleding av avløpsvann. Skriver de at bygget skal stå tomt og ikke koples til før avløpsanlegget har tilstrekkelig kapasitet, vil vi kunne innføre en praksis med å gi byggetillatelse. Den praksisen kan bli endret dersom det kommer alternative løsninger. Men merk at en byggetillatelse gjelder for inntil tre år. Innen den tid må bygget være påbegynt, og det kan ikke være en byggepause på mer enn to år etter at byggearbeidene har startet.

Utslippsstatus

Avdelingsleder i vann- og avløpsavdelingen Kinga Adam sier at Innbygda renseanlegg, som er dimensjonert for å håndtere avløp fra maksimalt 24 000 personekvivalenter (pe), de siste åra har blitt belastet langt utover sin kapasitet. Til i dag er det godkjent og utbygd over 30 000 senger (som tilsvarer 30 000 pe) kun i Trysilfjellet. I tillegg kommer avløpet fra hele sentrum samt slamtømminga i hele kommunen.

- Den kraftige utbygginga i fjellet de siste åra har ført til en betydelig økning i avløpsmengden. I perioder har belastningen nådd opp mot 44 000 pe, noe som er nesten dobbelt så mye som anlegget er dimensjonert for. Problemet forsterkes av ekstremværhendelser som samtidig snøsmelting og kraftig nedbør som fører til store mengder innlekk i avløpssystemet. 10. september i år var belastningen på hele 55 000 pe. Det siste året har kommunen sammen med Trysilfjell Utmarkslag og Fageråsen hytteområde jobbet med å redusere innlekk til avløpsnettet. Men også i perioder med lite nedbør har vi sett en overbelastning, og det tyder på at grunnbelastningen nå er vesentlig høyere enn det anlegget er dimensjonert for. For eksempel mottok vi i påsken i år avløpsvann for over 28 000 pe per døgn, sier hun. 

Utsettelse på utsettelse

Allerede i forbindelse med revisjonen av hovedplanen for vann og avløp i 2019 ble det klart at renseanlegget nærmet seg maksimum hydraulisk kapasitet og at det måtte utvides i løpet av de nærmeste årene.

Kinga oppsummerer kort hva som har skjedd i årene etterpå og som har medført at renseanlegget fortsatt ikke er utvidet:

  • Kommunen startet arbeidet med å prosjektere utvidelsen i 2019.
  • Sommeren 2020 signerte kommunen avtale med Norconsult om prosjekteringa.
  • Parallelt planla og prosjekterte kommunen bygging av slambehandlingsanlegg.
  • I 2021 vedtok kommunestyret å utsette bygginga av slambehandlingsanlegget fordi de ønsket mer enn én tilbyder. Siden det er store fordeler ved å utvide renseanlegget samtidig med bygginga av slambehandlingsanlegget, ble også renseanlegget satt på vent.
  • I 2022 inngikk kommunen kontrakt om etablering av biogassanlegg, og da ble prosjekteringa av renseanlegget igangsatt på nytt.
  • Våren 2023 kom nyheten om at EU skulle revidere avløpsdirektivet sitt, og det kunne få store konsekvenser også for Trysil, blant annet krav om nitrogenrensing som i tilfelle vil kreve et dobbelt så stort bygg som sjølve renseanlegget. Avløpsdirektivet er ventet vedtatt i høst.
  • I november 2023 utsatte kommunestyret valget av utbyggingsalternativ for nytt renseanlegg til Statsforvalteren kommer med konkrete krav knyttet til nitrogenrensing.  
  • Det kan ta tid, for fristen for norske myndigheter til å ha utarbeidet ei liste over sårbare områder er innen utgangen av 2027. Før den lista er klar, vet ikke vi ikke om Trysil blir definert som et område med krav om nitrogenrensing.

-Vi må ha ny utslippstillatelse i forbindelse med utvidelse av renseanlegget. Vi må derfor gjennomføre resipientundersøkelser (ta kjemiske og biologiske prøver) i Trysilelva både på vår og høst i samme kalenderår for å måle om utslippet vårt bidrar til å forverre elvas økologiske tilstand, sier Kinga.

Må starte nå

Uansett - arbeidet med å utvide renseanlegget til 48 000 pe må starte nå. Derfor har kommunedirektøren fremmet en sak til politisk behandling der han på nytt ber kommunestyret velge utbyggingsmodell. Kommunedirektøren innstiller på at renseanleggets kapasitet utvides i første fase samtidig som det tilrettelegges for et framtidig krav om nitrogenrensing. Alternativet er kostnadsberegnet til drøyt 300 millioner kroner. 

Saken kommer til politisk behandling i november.

Kommunedirektøren informerte formannskapet om tilkoplingsstoppen i dag. Når TV-opptaket er redigert i morgen, legger vi ut hans informasjon og politikernes reaksjoner her.

Til toppen