Barnehagenes retningslinjer når det gjelder barns helse og sykdom

Noen råd ved de vanligste infeksjonssykdommer

Feber

Feber skyldes vanligvis en infeksjon forårsaket av virus eller bakterier. Som feber regnes en kroppstemperatur på 38 °C og oppover, målt rektalt.

Brennkopper

Barna skal behandles og holdes hjemme til hudsårene er under kontroll. I praksis vil det i de fleste tilfeller si at barna kan gå i barnehage etter at brennkoppene er behandlet med antibiotikasalve eller tilsvarende i minst ett døgn.

Forkjølelse/RS/Korona

Det er ingen spesielle restriksjoner for å være i barnehage. Barnet bør være hjemme ved feber eller redusert allmenntilstand.

Fjerde barnesykdom

Barna kan gå i barnehage når allmenntilstanden tillater det, utslettet forsvinner raskt.

Femte barnesykdom

Barna kan gå i barnehage når allmenntilstanden tillater det, selv om de fortsatt har utslett.

Hånd-, fot-, munnsykdom

Barna kan gå i barnehage når allmenntilstanden tillater det, selv om det fortsatt har utslett.

Kikhoste

Vanlig regel er at barna kan gå i barnehage fem dager etter at behandlingen med antibiotika er startet.

Kusma

Barnet bør holde seg hjemme så lenge det er synlig hevelse av spyttkjertel. Vanligvis kan barna gå i barnehage ca. ni dager etter at hevelsen startet.

Oppkast/diaré

Barnet skal være hjemme i det akutte stadiet. Har barnet kastet opp om natta, skal det holdes hjemme. Likeledes holdes det hjemme når avføringen er flytende. Når allmenntilstanden tilsier det, og det har gått 48 timer fra seneste diaré/oppkast, kan barnet vende tilbake til barnehagen. Husk å melde fra til barnehagen/lege ved mistanke om smitteoverføring fra matvarer.

Mark- eller ormesykdommer

Barnet kan gå i barnehage dagen etter at behandlingen er startet.

Ringorm

Barnet kan gå i barnehage dagen etter at behandlingen er startet.

Meslinger

Dette bør avtales i samråd med lege på grunn av faren for smitte til andre. Vanligvis kan barna gå i barnehage fire dager etter at utslettet brøt ut. Sykdommen er blitt svært sjelden etter at man begynte å vaksinere mot meslinger.

Molusker/vorter

Faren for smitte mellom individer er bagatellmessig, og det er derfor ingen begrensninger for å gå i barnehage.

Røde hunder

Dette bør avtales i samråd med lege på grunn av faren for smitte til andre. Vanligvis kan man gå i barnehage fra 1. uke etter at utslettet brøt ut.

Skarlagensfeber

Barna er smittefrie når de har brukt antibiotika i minimum ett døgn, og de kan gå i barnehage dersom allmenntilstanden tillater det, og temperaturen ikke er over 38 °C.

Streptokokkhalsbetennelse

Barna kan gå i barnehage når de har brukt antibiotika i minst ett døgn dersom de ikke har feber over 38 °C eller svekket allmenntilstand.

Urinveisinfeksjoner

Smitter ikke fra person til person. Allmenntilstand og eventuelt feber er avgjørende.

Vannkopper

Barna bør holde seg hjemme til alle deler av utslettet er tørket inn, det vil si at alle vannkoppene er omdannet til tørre skorper.

Ørebetennelse

Sykdommen smitter ikke. Derfor er det ingen begrensninger. Allmenntilstand og eventuell feber er avgjørende.

Øyekatarr

Øyekatarr forårsakes enten av virus eller bakterier. Begge typer infeksjon er vanlig hos barn med forkjølelse. Ved virusinfeksjoner i øyet har det ingen hensikt med behandling. Ved bakterieinfeksjon kan behandling muligens forkorte forløpet noe. En eventuell smittefare er opphørt dagen etter at behandling ble startet, selv om det fortsatt er verk i øyekroken. Ved virusinfeksjon i øyet kan barna gå i barnehage uten at det brukes medisiner.

Skabb

Barnet kan gå i barnehage dagen etter at behandlingen er startet.

Lus

Barnet kan gå i barnehage som normalt, men behandling skal helst iverksettes samme kveld/natt som hodelusen er oppdaget. Barnehage og vennekrets varsles, slik at de kan sjekkes for lus.

Til toppen