Vedtekter for Trysil kulturskole

4 Organisering

4.1 Målgruppe

Hovedmålgruppen for kulturskolens undervisning er barn og unge mellom 0 og 19 år bosatt i Trysil kommune. Barn og unge i skolealder til og med videregående opplæring prioriteres. 

Enkelte program eller fag kan rette seg imot andre målgrupper. 

Voksne kan unntaksvis få elevplass på kulturskolen ved ledig kapasitet – da gjeldende for ett skoleår av gangen. 

Kulturskolen tilbyr dessuten tilpasset opplæring for elever i alle aldre med ulike behov for tilrettelagt undervisning.

 Som ressurssenter er hele Trysilsamfunnet kulturskolens målgruppe, uavhengig av alder.

4.2 Fagtilbud

Trysil kulturskole tilbyr undervisning i tråd med rammeplan for kulturskolen Mangfold og fordypning. 

Fagtilbudet kan variere fra år til år avhengig av tildelte rammer, tilgang på fasiliteter og kompetanse, interesse og etterspørsel samt andre faktorer.

4.3 Søknad og opptak

Søknad på elevplass på Trysil kulturskole skjer digitalt via SpeedAdmin. Det ligger lenke til dette på kommunens nettside. Søknadsfrist for hovedopptaket er 31. mai hvert år. 

Søkere vil, så langt som råd innenfor vedtatt budsjett, antall søkere på ulike disipliner og tilgjengelig lærerressurs, få plass på ønsket disiplin/gruppe. 

Søkere som ikke får plass på sitt førsteønske, bør prioriteres ved neste opptak. 

Kulturskolen tar også imot søknader fortløpende, og elever kan ved ledig kapasitet tas opp underveis i skoleåret.

4.4 Elevplass

Elever som blir tildelt plass på kulturskolen, binder seg for ett semester. Eventuell utmelding skjer digitalt via SpeedAdmin eller på e-post til kulturskolens rektor. 

Elever som likevel ikke ønsker å benytte seg av tildelt elevplass, og som ikke har møtt til undervisning mer enn to ganger, kan få fritak for betaling av elevavgift så lenge dette er gitt skriftlig melding om til kulturskolen eller via SpeedAdmin før 15. september hvert år. 

Frist for utmelding før vårsemesteret er 15. november. Ved utmelding etter disse datoene vil påfølgende semester bli fakturert.

4.5 Re-registrering

Elever som er tatt opp på kulturskolen, kan re-registrere seg for å beholde plassen for nytt skoleår. Ut det året man fyller 18 år beholder man da elevplassen så lenge man ønsker, så sant kulturskolens rammer, fasiliteter og kompetanse gjør at det fortsatt kan tilbys. Slik re-registrering skjer også via SpeedAdmin, og fristen for dette er 15. mai hvert år. 

De som ikke re-registrerer seg innen fristen, mister plassen og må eventuelt søke på nytt.

4.6 Undervisningssteder

Kulturskolens undervisning gis som utgangspunkt i lokalene som Trysil kulturskole disponerer i Innbygda, men kan også gis desentralisert på en eller flere av grunnskolene i kommunen, avhengig av elevgrunnlag, kulturskolens rammer samt tilgang på fagfolk/lærere. Andre undervisningssteder kan også være relevant.

4.7 Undervisningsåret

Trysil kulturskole følger kommunens skolerute for grunnskolen, med oppstart av undervisningen andre skoleuke hver høst. Første skoleuke blir brukt til møter mellom lærer, elev og foresatte. 

Som utgangspunkt gis elevene «ordinær» undervisning i minimum 34 av skoleårets 38 uker. I de resterende ukene gis det alternative former for undervisning, hovedsakelig i forbindelse med forberedelser og gjennomføring av opptredener, utstillinger og andre prosjekter i regi av kulturskolen.

4.8 Undervisningen

Undervisning i kulturskolens ulike fagtilbud gis individuelt eller i grupper. 

Vurderingen av hvilken type undervisning, eventuell størrelse på grupper og hvor lang undervisningstid som skal gis i de ulike fag, vil avhenge av både fagenes egenart, antall elever på faget, kulturskolens rammer, elevenes alder og nivå med mer. Også ønsker og individuelle behov fra elever/foresatte vil kunne spille inn.

4.9 Undervisningstid

Kulturskolens undervisning foregår fortrinnsvis i skolenes SFO-tid eller på ettermiddags- og kveldstid. Undervisning kan etter avtale legges til helg, der dette er mest formålstjenlig. 

Elever på barnetrinn som mottar individuell undervisning, vil få minimum 20 minutter per uke, elever på ungdomstrinn og eldre med individuell undervisning får minimum 30 minutters undervisning per uke.

Grupper på tre eller flere elever vil få minimum 40 minutter ukentlig undervisning. Dette er dog en minimumstid og påvirkes av både ulike fags egenarter, gruppenes alder, nivå, størrelser og sammensetninger. 

Der det er formålstjenlig, kan undervisning i enkelte fag/perioder komprimeres slik at den enkelte elev/gruppe får lenger tid per undervisningsøkt og tilsvarende færre økter gjennom skoleåret.

4.10 Kulturskolen som ressurssenter

Som kommunens ressurssenter for kultur vil kulturskolen kunne tilby undervisningstjenester, instruksjon og varierte utøvende tjenester i kulturelle fag til skoler, barnehager og de fleste andre enheter og avdelinger i kommunen samt overfor frivilligheten, lag og foreninger og overfor næringslivet og samfunnet ellers.

Til toppen