Plan for forebyggende arbeid

5 Mål, tiltak, ansvar og organisering

Mål og tiltak bygger på intensjonen med barnevernsreformen, mål og strategier fra kommuneplanens samfunnsdel, kommunens oppvekstmodell og prioriteringer fra folkehelseoversikten for Trysil kommune.

Det er utarbeidet et hovedmål som operasjonaliseres gjennom seks delmål. Under delmålene er det utarbeidet en liste med tiltak, og under tiltakene en tabell som viser til hvilke tiltak som støtter opp under hvilke delmål. Målene er forsøkt utarbeidet språkmessig på en slik måte at de skal være enkle å forstå.

Arbeidsgruppen har utarbeidet tiltakene etter KS sin metode med logiske kjeder (en metode anbefalt for å finne tiltak som virker) og på bakgrunn av faglige vurderinger og erfaringer av arbeidsgruppens medlemmer. De prioriterte tiltakene vurderes å være tiltak som med stor sannsynlighet vil kunne gi måloppnåelse.

Arbeidsgruppen vurderer det som viktig å starte opp med noen tiltak som kan prøves ut og evalueres. Andre og nye tiltak vil kunne komme avhengig av utviklingen framover og arbeides inn ved revidering av planen.

5.1 Mål

Hovedmål
Trysil kommune skal gi gode tjenester til barn, unge og deres familier. 
Vi skal være tidlig ute for å hjelpe, samarbeide på tvers av fagområder og jobbe godt sammen. 
Vi skal alltid tenke på hva som er best for barnet.

Forebyggende plan delmål mål
Delmål Innhold
Delmål 1 Vi skal jobbe for at barn, unge og deres familier får hjelp tidlig og fra riktig tjeneste slik at problemene ikke blir større.
Delmål 2 Vi skal samarbeide på tvers av fagområder slik at tjenester blir best mulig for barn unge og deres familier.
Delmål 3 Vi skal jobbe for at hjelpen til barn, unge og deres familier er godt organisert og at alle vet hvem som har ansvar for hva. På den måten skal alle få den hjelpen de trenger.
Delmål 4 Vi skal ha et oversiktlig hjelpeapparat for barn, unge og deres familier med ansatte som har riktig og nødvendig kompetanse.
Delmål 5 Vi skal jobbe for å ha gode tiltak som er tilpasset behovet hos barn, unge og deres familier.
Delmål 6 Vi skal gi barn, unge og deres familier mulighet til å si sin mening og påvirke tjenestene som gis. Vi skal sikre at rettighetene deres blir ivaretatt.

5.2 Tiltak

Forebyggende plan tiltak 1
Tiltak 1
Beskrivelse av tiltak
Innføring av URO-metoden
URO-metoden er et samtaleverktøy for å ta opp uro og bekymring for barn og unge med den det gjelder. Tiltaket skal bidra til at terskelen for å komme inn tidlig senkes. Mange som jobber med barn og unge opplever at det kan være vanskelig å ta opp bekymringer med barna og foreldrene det gjelder. Målet er å gi ansatte metoder som hjelper ansatte å ta den viktige samtalen før utfordringene blir for store og det blir for vanskelig Ved å få metoder for å ta opp uro og bekymringer på et tidlig stadium med den det gjelder på en gjennomtenkt og konkret måte, vil sannsynlighet for god dialog og åpent samarbeid øke. Dette er et universelt forebyggende tiltak som vil kunne bidra til bedre og mer åpent samarbeid med barn, unge, foreldre og samarbeidspartnere.
Organisering
1. En gruppe ansatte på tvers av avdelingene i oppvekst kurses som URO-trenere.
2. URO-trenere gjennomfører videre opplæring ut i de enkelte avdelingene i oppvekst
3. Det må utarbeides en implementeringsplan for opplæring av ansatte i metoden
Tidsperspektiv
Opplæring av URO-trenere innen utgangen av 2025. Internkursing av ansatte i oppvekstavdelingene innen utgangen av 2026.
Ansvar og økonomi
Kommunalsjef oppvekst. Tiltak innarbeides i budsjett for 2025 og 2026.
Forebyggende plan tiltak 2
Tiltak 2
Beskrivelse av tiltak
Utrede samarbeidsformer for tjenester til barn og unge og deres familier
Utrede samarbeidsformer mellom alle de kommunale tjenestene til barn og unge og deres familier som kan sikre helhetlige tjenester. En samarbeidsform som kan gjøre det enklere for brukerne ved at de eksempelvis kan henvende seg et sted for å få profesjonelt og helhetlig tilbud. I en slik utredning vil det kunne være aktuelt å se og vurdere organiseringer som familiens hus, familieveiviseren eller annet.
Organisering
Det settes sammen en arbeidsgruppe som får i oppgave å gjennomføre utredningen.
Tidsperspektiv
Mandat og arbeidsgruppe settes ned innen utgangen av 2024. Utredningen gjennomføres med en innstilling innen utgangen av 2025.
Ansvar og økonomi
Kommunalsjef oppvekst. Tiltak innarbeides i budsjett for 2025.
Forebyggende plan tiltak 3
Tiltak 3
Beskrivelse av tiltak
Strukturering og formalisering av kommunens tverrfaglige samarbeidsfora
Kommunen har i dag flere ulike tverrfaglige samarbeidsfora og møtearena for arbeid med barn og unge og deres familier. Det er behov for en gjennomgang av disse. Det må gjøres en nøye vurdering av hva som skal videreføres, hva det er behov får å utvikle framover og at det settes i et system ut fra dagens og framtidens behov. Det bør også ses på mulighet for å profesjonalisere møtene med eksempelvis faste møtemaler og tydelige krav/forventninger til møtedeltakere. Dette vil kunne bidra til mer effektivt tverrfaglig samarbeid hvor fokus er på hvordan vi best kan hjelpe/støtte brukerne sammen.
Organisering
Det settes sammen en arbeidsgruppe som får i oppgave å kartlegge og evaluere dagens tverrfaglige samarbeidsfora/møtearena og behov. Gruppen skal også utarbeide forslag hvordan dette kan være framover.
Tidsperspektiv
Oppstart høsten 2024 og ferdigstilles innen 2025.
Ansvar og økonomi
Kommunalsjef oppvekst i samarbeid med ledere for alle enheter i oppvekst
Forebyggende plan tiltak 4
Tiltak 4
Beskrivelse av tiltak
Utvikle interne støttesystem i skoler og barnehager
For å tidligst mulig kunne støtte og hjelpe barn og ungdommer slik at de kan nå sitt læringspotensial uavhengig av individuelle forskjeller bør det jobbes videre med å utvikle og bygge opp interne støttesystem i skoler og barnehager. Støttesystemene skal være ansatte som allerede jobber i skolene og barnehagene som har kompetanse innenfor ulike områder eller erfaring som kan være nyttig for andre ansatte. Disse kan støtte og veilede andre når tiltak skal iverksettes. De som skal være en del av de interne støttesystemene må få mulighet til kompetanseheving.
Organisering
Hver barnehage og skole oppretter et støtteteam som får veilednings- og støtteansvar. De ansatte som skal være en del av støtteteamene skoleres for dette. Denne kompetansehevingen ivaretas gjennom kompetansehevingsprogram som Trysil kommune i samarbeid med Sør-Østerdalsregionen er inne i.
Tidsperspektiv
Pågår. Kompetanseutviklingsprogram går til 2025 med mulighet til forlengelse.
Ansvar og økonomi
Kommunalsjef oppvekst i samarbeid med rektorer og styrere i skolene og barnehagene
Forebyggende plan tiltak 5
Tiltak 5
Beskrivelse av tiltak
Opprette miljøterapeutisk team
Opprette og utvikle en lavterskel-tjeneste som kan jobbe direkte med tiltak og veiledning for barn, unge og deres familier. Tjenesten skal kunne gi tilbud på ettermiddag og kveld – når brukerne har behovet. Tjenesten skal samarbeide med alle instanser som brukerne er i kontakt med.
Organisering
Det settes sammen en tverrfaglig sammensatt styringsgruppe som får i oppgave å kartlegge og utvikle et slik tilbud.
Tidsperspektiv
Oppstart høsten 2024/våren 2025
Ansvar og økonomi
Kommunalsjef oppvekst og kommunalsjef for helse og mestring. Eventuelle tiltak innarbeides i budsjett for 2025.
Forebyggende plan tiltak 6
Tiltak 6
Beskrivelse av tiltak
Budsjettpost tverrfaglig innsats
Det avsettes en egen budsjettpost som kan brukes til tidlig innsats og tverrfaglige tiltak rettet mot barn og unge og deres familier. Målet er at tiltak raskt skal kunne prøves ut og iverksettes når behov avdekkes. Eksempelvis avlastende tiltak for familier uten at det må foreligge utredning og vedtak fra barnevernet og/eller tjenestekontoret.
Organisering
Budsjettposten disponeres av en tverrfaglig sammensatt gruppe og må ses opp mot tiltak 3 (Strukturering og formalisering av kommunens tverrfaglige samarbeidsfora).
Tidsperspektiv
Det er et mål å iverksette tiltaket fra 2025, men vil avhenge av arbeid med tiltak 3.
Ansvar og økonomi
Kommunalsjef oppvekst. Tiltak innarbeides i budsjett for 2025.

Oversikt over hvilke delmål tiltakene treffer

Oversikt over hvilke delmål tiltakene treffer
Delmål/tiltak 1 2 3 4 5 6
URO-metoden X X X X
Utrede samarbeidsformer X X X X X X
Samarbeidsfora og møtestruktur X X X X X X
Utvikle interne støttesystem i skoler og barnehager (øke kompetanse ute) X X X
Miljøterapeutisk team X X X X X X
Budsjettpost tverrfaglig innsats X X X X X
Til toppen