Einar Skjæraasen i ny tonedrakt

Visekunstneren Erik Lukashaugen skal tonesette 20 av Einar Skjæraasens dikt som et bestillingsverk til Skjæraasendagene.

Erik Lukashaugen med gitar ved Skjæraasenstatuen - Klikk for stort bildeEinar Skjæraasens dikt har truffet noe i Erik Lukashaugen. Det blir det konsertturne og plate av. Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Erik Lukashaugen fra Elverum har ikke kjent særlig til Einar Skjæraasen og hans diktning. Men så fant han diktsamlinga Sju undringens mil på hytta si i Osen. Han leste den og ble grepet.

Evigaktuelle tema

- Jeg fikk samme følelse som da jeg begynte å lese Hans Børli for alvor. Her var det noe som traff meg. Skjæraasen er født i ei anna tid - i 1900 - men han skriver om evigaktuelle tema, sier Erik og nevner slit og glede i arbeid, avhengigheten av og kjærligheten til naturen, kjærligheten til kvinnfolk og om forgjengeligheten; årstida i menneskene.

Spesialskrevet verk

Han kjenner seg igjen i Einar Skjæraasens språk. Han fikk lyst til å skrive musikk til dem. Han kontaktet Trysil kommune og Skjæraasens familie - alle var positive.

- Det passet så bra, for vi var på utkikk etter innhold til første avdeling på festforestillinga på Skjæraasendagene 5. oktober. Nå får vi et spesialskrevet verk som vil revitalisere Einar Skjæraasen, sier en storfornøyd og spent kultursjef Anne N. Sætre.

- God kunst går ikke ut på dato. Jeg er glad for å kunne bidra til å gjøre Einar Skjæraasen mer kjent blant flere, sier Erik.

Melodier i diktene

Teksten står alltid i sentrum for Erik Lukashaugen. Det er den han begynner med, enten han skriver selv eller tonesetter andres dikt.

- Det ligger melodier i diktene til Einar Skjæraasen. Jeg har lest alt jeg har funnet av ham og plukket ut de 20 jeg syntes var best, til dette verket. Melodiene blir i samme gate som når jeg tonesetter egne dikt - inspirert av både norsk folkemusikk og visetradisjon, sier han.

Muntert og mørkt

Det blir en variert konsert, lover han - med både humoristiske, lystige, mørke og alvorlige tekster og melodier. Han har valgt dikt fra mange forskjellige diktsamlinger, fra debuten Reflekser i 1936 til titteldiktet i Bumerke som kom ut etter Skjæraasens død i 1966. 

- Danse mi vise, gråte min sang er ett av dem jeg har dristet seg på. Dette blir gørartig - og gørskummelt, sier Erik.

Dyktige musikere

Med seg på scenen har han tre svært dyktige musikere; 

  • Multiinstrumentalisten Tarje Nysted på blant annet fiolin og nøkkelharpe
  • Bjørge Verbaan på piano, trøorgel og trekkspill
  • Ellen Brekken på kontrabass

Lukashaugens karriere

Erik Lukashaugen har 10-årsjubileum som visekunstner i dag. Han har gitt ut seks album og spilt cirka 900 konserter. Men akkurat nå er så godt som all tid viet Einar Skjæraasen. Det skal også bli plate. Han går i studio i august, og plata blir sluppet til vinteren en gang.

Billetter

Andre avdeling på festforestillingen vies Linda Eide, vinner av Skjæraasenprisen 2024. Billetter får du kjøpt servicetorget i Trysil rådhus (mandag-fredag kl. 10-15), på trysilkino.no og i eBillett-appen. Og om det mot formodning ikke blir utsolgt, blir resten solgt i kulturhuset Hagelund før forestillingen 5. oktober.

Billettene koster 350 kr for voksne, 320 for honnør og 200 for alle under 20 år.

Kjøp billett til festforestillinga på trysilkino.no

Les begrunnelsen for Skjæraasenprisen 2024 og Linda Eides reaksjon på å få den på hjemmesida vår

Erik Lukashaugen og Anne N Sætre med gitar og diktsamling ved Skjæraasenstatuen - Klikk for stort bildeErik Lukashaugen er glad i den unike dikterarven i Hedmark - med blant andre Hans Børli, Vidar Sandbeck, Alf Prøysen og Einar Skjæraasen - som han oppdaget i diktsamlinga som kultursjef Anne N. Sætre holder; Sju undringens mil fra 1963. Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
Til toppen