Linda Eide spilte på blokkfløyte til allsang fra salen.
Marte Øverland Kornerud
Kvelden startet med konsert. Erik Lukashaugen fikk med seg Arbeidslaget og Stine Bogsveen på urpremiere av Einar Skjæraasens diktning i ny tonedrakt under festforestillingen.
- Jeg liker å tonesette dikt fordi de har en historie å fortelle, de har en stemning i seg som jeg tenker at jeg bare må plukke ned. Så enkelte sanger ligger og venter mellom linjene, sa Erik fra scenen.
Han avslørte at det blir en plate på nyåret og forhåpentligvis turné i løpet av vinteren 2024/2025 eller på våren 2025.
- Man må smi mens inspirasjonen er der, sa han.
Etter pausen debuterte Trysils svar på Gunnstein Akselberg, nemlig Anna Swärd som talkshowvertinne og tok en venneprat med årets Skjæraasenprisvinner Linda Eide. Da ble det latter i salen, snus i munn, ringing fra en gammel telefon, språkduell med selveste Vidar Storbæk og blokkfløyte og allsang til Danse mi vise.
På et tidspunkt tok Swärd opp kunstig intelligens der hun på forhånd hadde søkt om det var noen kobling mellom Linda Eide og Einar Skjæraasen. Det var et overraskende svar, og her er et lite utsnitt av det:
Linda Eide er kjent for sin formidable karriere innenfor kultur og underholdning…Linda Eide og Einar Skjæraasen er begge norske journalister og programledere, og de har samarbeidet på flere prosjekter. Einar Skjæraasen er mest kjent for programmet Einar blir pappa. Han har også gjort programmet Der ingen skulle tru at nokon kunne bu i samarbeid med Linda Eide.
Salen lo godt. Kunstig intelligens må brukes med omhu, sa Linda Eide.
Det er styret for Skjæraasenprisen som bestemmer hvem som skal få prisen. Styret består av ordfører i Trysil Turid Backe Viken, kultursjef Anne Norderhaug Sætre, Amund Sand Semmingsen som representant for familien og politikerne Liz Bjørseth og Bjørn Erik Støa. Turid holdt en tale til salen og fortalte om juryens begrunnelse. Den var som følger:
Linda Eide har gjennom flere år vært en fremragende formidler av språk, dialekt, litteratur, kultur og historie.
Hennes humoristiske innfallsvinkler viser hun både på tv, i radio, i bøker og på scenen. Hun har en helt egen evne til å hente fram kjente og ukjente temaer som hun med sin nysgjerrige og lekne tilnærming presenterer på lærerike og underholdende måter. I likhet med Einar Skjæraasen formidler hun på en slik måte at folk kjenner seg igjen og gjør dermed innholdet tilgjengelig for mange. På hver sine måter legger begge vekt på at alle mennesker og alt liv skal vises respekt og gis en plass. Med et åpent sinn oser hun av vitebegjær og fortellerglede når hun tar for seg spørsmål om alt fra små finurligheter i språket til livets store mysterier.
Linda Eide er en ivrig dialektbruker, noe også Skjæraasen var i deler av sin diktning. Et virkemiddel som setter et tydelig særpreg på Skjæraasens lyrikk og Eides formidling. Gjennom sitt språk setter de på hver sin måte ord på og får fram nyanser i språk og tematikk på en helt spesiell måte. Da får både det nære og det store sin plass i lyset. Selv om tematikken i Skjæraasens dikt ofte var alvorlig, brukte han humor som et redskap for å nå ut til leseren. Den humoristiske innfallsvinkelen er også noe av det som gjør Linda Eides metoder så engasjerende og virkningsfulle. Kanskje deler de to her en måte å se verden og møte utfordringer på.
Nok en gang gratulerer til en flott prisvinner og takk til alle involverte for en flott kveld.