Reglement for kommunestyre, formannskap og hovedutvalg i Trysil kommune
3 Forslag til vedtak, stemmemåter og protokoller
3.1 Forslag
Bare organets medlemmer kan fremme forslag i møtet. I tillegg har ordfører møte-, tale-, og forslagsrett i alle kommunale folkevalgte organer, kommuneloven § 6-1 tredje ledd, med unntak av kontrollutvalget der ordføreren bare har møte- og talerett. Forslaget skal være skriftlig, undertegnet av forslagsstilleren og leveres til møtelederen som refererer forslaget. Møtelederen kan gjøre unntak fra kravet om skriftlighet. Forslag om hvem som skal velges eller ansettes, eller om en sak skal utsettes, eller oversendes formannskapet eller et annet kommunalt organ, kan fremmes muntlig.
3.2 Forberedelse til avstemming
Når ordskiftet er avsluttet, opplyser møtelederen at saken tas opp til avstemming. Fra da og til avstemmingen er avsluttet, skal det ikke være mer ordskifte i saken, eller fremmes nye forslag. Det er i dette tidsrommet heller ikke anledning til å ta andre saker opp til behandling.
Bare medlemmer som er til stede i salen i det øyeblikk saken tas opp til avstemming, har rett til å stemme. Er saken delt opp, eller det skal stemmes over flere forslag, foreslår møtelederen rekkefølgen i stemmegivningen. Blir det ordskifte om dette, skal møtelederen nøye se til at talerne holder seg bare til avstemmingsspørsmålet.
Før endelig avstemming i en sak kan forsamlingen vedta prøveavstemminger som ikke er bindende. Er innstillingen eller forslaget delt i punkter eller temaer, bør det stemmes foreløpig over hvert punkt eller tema, og deretter over hele innstillingen eller forslaget.
3.3 Stemmeplikt
Skal organet treffe lovlige vedtak, må minst halvparten av medlemmene være til stede under forhandlingene og stemme i saken, kommuneloven § 11-9.
Medlem som er til stede plikter å stemme når en sak tas opp til avstemming. Ved valg og ansettelser er det adgang til å stemme blankt, kommuneloven § 8-1 andre ledd.
3.4 Stemmemåter
Avstemmingen iverksettes på en av disse måtene:
- Ved stilltiende godkjenning, når ingen uttaler seg mot forslaget/innstillingen når møtelederen spør om noen vil stemme mot det/den.
- Ved at møtelederen ber medlemmene som er mot forslaget, vise stemmetegn. Når møtelederen bestemmer det, eller et medlem krever det, skal det stemmes kontra på samme måte.
- Ved navneopprop, ja eller nei som svar når møtelederen sier de frammøttes navn. Oppropet skjer etter alfabetisk navneliste med organets medlemmer og varamedlemmer. Møtelederen oppnevner et medlem som kontrollerer stemmegivningen ved å merke av på navnelista. Navneopprop brukes når møtelederen bestemmer det, eller ett medlem krever det og får tilslutning av minst 1/5 av forsamlingen, eller når møtelederen eller 1/5 av forsamlingen mener at utfallet av stemmegivning pkt. b ikke med sikkerhet kan fastslås. Stemmegivningen skjer uten forutgående ordskifte.
- Ved stemmesedler uten underskrift. Møtelederen oppnevner to medlemmer til å telle opp stemmene.
Ved avstemming skal det stemmes enkeltvis over alle framsatte forslag. Alternativ votering kan bare benyttes når det er hjemlet i lov, eller når samtlige medlemmer er enige om det.
Vedtak treffes som hovedregel med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet gjør møtelederens stemme utslaget i alle saker unntatt valg, kommuneloven § 11-9 2. ledd.
Unntak fra hovedregelen om alminnelig flertall:
- Ved valg og ansettelser kreves i utgangspunktet minst halvparten av
stemmene for den som velges eller ansettes. Oppnår ingen så mange stemmer,
foretas ny avstemming, og da er den valgt eller ansatt som har fått flest stemmer. Dersom flere får like mange stemmer, avgjøres valg ved loddtrekning, mens ansettelser avgjøres med møtelederens dobbeltstemme, kommuneloven § 7-8. - Ved behandling av økonomiplan eller årsbudsjett stemmes det ved den endelige avstemminga over forslag til økonomiplan eller årsbudsjett som helhet. Er det framsatt alternative forslag, og ingen av dem får flertall ved første avstemming, stemmes det deretter alternativt mellom de to forslagene som fikk flest stemmer ved førstegangs avstemming, kommuneloven § 11-9.
- Valg av medlemmer i nemnder holdes som forholdsvalg når minst ett medlem av kommunestyret krever det, ellers som flertallsvalg, kommuneloven § 7-4. Valg av leder og nestleder for folkevalgte organer holdes som flertallsvalg.
Ved valg og ansettelse gjelder i tillegg reglene i kommuneloven §§ 7-5, 7-6, 7-7, 7-8.
3.5 Protokolltilførsler
Protokolltilførsler om avvikende syn tillates. Krav om dette framsettes under behandlingen av en sak og det voteres ikke over protokolltilførsler.
3.6 Sekretariat og protokoller over forhandlingene
Kommunedirektøren eller den hen bemyndiger skal føre protokoll over forhandlingene.
I protokollen skal det stå møtested og -tid, navn på møtende og fraværende medlemmer. Trer noen fra eller trer noen til under forhandlingene, protokolleres dette slik at en ser hvem som har tatt del i behandlingen av hver sak.
For øvrig protokolleres det som må til for å vise gangen i forhandlingene, og at vedtakene er fattet på formelt riktig grunnlag. Sakene protokolleres fortløpende slik at en kan se hva hver enkelt sak gjelder. Under hver sak protokolleres opprinnelig forslag og de forslag som blir fremmet og stemt over. Protokollen legges ut på politikernett og på hjemmesiden når møteleder har godkjent den, og varsel om dette sendes på e-post.